סיבות לאי פיריון:
קושי בפוריות הוא אחד הסימפטומים השכיחים באנדומטריוזיס, והוא מהווה באופן מובן את אחד החששות הגדולים של הסובלות מאנדומטריוזיס. כ30 עד 50% מהנשים אשר סובלות מבעיות פריות מאובחנות עם אנדומטריוזיס, וזו סיבה שכיחה מאוד לבעיות בפוריות.
המנגנונים בהם משפיעים מוקדי האנדומטריוזיס על פוריות האישה עדיין אינם נהירים לחלוטין, אולם חלקם כבר ידועים כיום. מקובל לחלק את ההפרעה בפריון לשלוש סיבות:
1. סיבות מכאניות:
ההפרעות המכאניות נגרמות כתוצאה משינויים מבניים באברי הרבייה ופגיעה בתפקוד התקין של האיברים הללו. תפקוד תקין של האיברים נחוץ על מנת להשלים את תהליך ההפריה והשתרשות העובר ברחם. דוגמאות להפרעות מכניות: יצירה של הידבקויות, חסימת המעבר בחצוצרות ועיוות אנטומי של אברי האגן. הפרעה מכנית עלולה למנוע את המפגש שלהזרע עם הביצית והפרייתה. לחילופין היא עלולה למנוע את מעבר הביצית המופרית, דרך החצוצרה, לחלל הרחם (כתוצאה מחסימת החצוצרה) ובכך לפגוע באפשרות של הריון תקין.
2. הפרעות סביבתיות:
ההפרעה הסביבתית לפריון מתחלקת לשניים.
הפרעה סביבתית ראשונה נגרמת באזור החצוצרות. המפגש בין הזרע לביצית והפרייתה מתרחש בדרך כלל בחצוצרות. במקרה שקיימים בסביבה מוקדים של אנדומטריוזיס, יש לצפות גם לנוכחות מוגברת של נוזלים, תאי דלקת, וחומרים נוספים המתלווים לתהליכים דלקתיים. כל אלה פוגעים, ככל הנראה, בזרע, בביצית, בתהליך ההפרייה, באיכות הביצית המופרית וביכולתה להשתרש ברחם. כתוצאה מכך יורדים סיכוייה של האישה להרות. פגיעה סביבתית שניה נגרמת לרחם. רירית הרחם אמורה לקלוט את הביצית המופרית ולאפשר לה השתרשות. בכדי לאפשר את תהליך ההשתרשות, עוברת רירית הרחם תהליכי הכנה ע”י הורמון הפרוגסטרון, המופרש מהשחלה. ידוע כי נשים עם אנדומטריוזיס מפתחות עמידות חלקית לפרוגסטרון. כתוצאה מכך השפעתו של הפרוגסטרון על הרחם שלהן היא פחותה,מה שגורם לכךשרירית הרחם איננה מוכנה דייה לקליטת הביצית המופרית ותהליך ההשתרשות נפגם.
-
3. פגיעה שחלתית:
מחקרים מצביעים על כך כי בנשים עם מעורבות אנדומטריוזיס בשחלות בצורת ציסטות אנדומטריומות השחלות שלהן מתפקדות פחות טוב. בנוסף, נשים עם ציסטות אנדומטריומות, שעברו ניתוח לכריתת הציסטות ע”י רופאים שאינם מיומנים מספיק, עלולות לסבול מפגיעה בשחלות כתוצאה מהניתוח. פגיעה שחלתית תוביל לירידה בתפקוד הפריוני של השחלה. לכן חושב מאד, כאשר מחליטים על טיפול ניתוחי בשחלה עם אנדומטריומה, שהניתוח יתבצע ע”י רופא מומחה ומנוסה, תוך הקפדה יתרה על שימור השחלה בצורה מיטבית במהלך הניתוח.
אבחון מצב הפוריות:
: אי פריון מוגדר רק כאשר בני הזוג מנסים להרות ללא הצלחה במשך שנה. אבחנה של בעיות פריון נעשה באמצעות מספר בדיקות, ולא כולן תמיד יהיו רלוונטיות לנשים עם אנדומטריוזיס:
1. מעקב אחר המחזור החודשי-רישום ומדידה של חום הגוף ותסמינים נוספים כגון הפרשות ודימומים על מנת לקבוע את מועד הביוץ.
2. בדיקות דם ושתן-בבדיקות אלו מודדים את רמות ההורמונים אשר משתתפים בתהליך ההפריה. בדיקות אלו נעשות בשלבים שונים של המחזור החודשי. ההורמונים הנמדדים כוללים:
*FHS ו-LH- הורמונים המופרשים מבלוטת יותרת המוח אל השחלות ומשפיעים על ייצור והפרשה של אסטרוגן ופרוגסטרון, הבשלה של הביצית ובקיעתה מן השחלות אל החצוצרה
*אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון
*הורמון החלב (פרולקטין)-עלייה של הורמון זה גורמת לדיכוי של תהליך הביוץ ולחוסר ייצור והפרשת FSH מבלוטת יותרת המוח
3. בדיקות נוגדים-בדיקה למציאת נוגדנים לתאי זרע. הבדיקה נעשית באמצעות בדיקת דם ובדיקה של רירית צוואר הרחם.
4. אולטרסאונד-בדיקת הדמיה הנכשית באמצעות מכשיר אולטסראונד פנימי המאפשר הסתכלות על הרחם, החצוצרות והשחלות.
5. היסטרוסקופיה-בדיקה המתבצעת באמצעות סיב אופטי המוחדר אל איברי מערכת הרבייה דרך הנרתיק. הבדיקה נעשית לקראת תחילת הדימום הוסתי ומאפשרת הסתכלות אל תוך הרחם. בבדיקה גם ניתן לקחת דגימה מרירית הרחם על מנת לבדוק את תקינותה.
6. צילום רחם-בבדיקה זו מחדירים חומר ניגוד אשר צובע את איברי מערכת הרבייה. לאחר מכן נעשה צילום של האיברים המזהה איתור חסימות בחצוצרים או בשחלות ותקינות צורת רחם.
7. לפרוסוקופיה-בדיקה הנעשית באמצעת סיב אופטי אל תוך חלל הבטן, בהרדמה מלאה (לפרוסקופיה יכולה להיות אבחנית או ניתוחית. יפורט בהמשך בחלק על הטיפול הניתוחי).
8. תפקוד בלוטת התריס-בדיקת דם המודדת את רמון הורמון TSH המופרש מבלוטת יותרת המוח אל בלוטת התריס.
-
כמו כן, פעמים רבות, מומלץ לבצע הערכה של מאגר הביציות בשחלה על ידי בדיקת רזרבה שחלתית. השיטות המקובלות כיום להערכת רזרבה שחלתית הן:
-
בדיקות דם לרמת הורמוני FSH, LH ואסטרדיול-מבוצע בין היום ה2 ל-5 במחזור החודשי. FSH, לדוגמא, הוא הורמון שמופרש מיותרת המוח וגורם להפרשת הורמוני המין מהשחלה, ורמתו גבוהה כשיש ירידה ברזרבה השחלתית
-
בדיקות דם לרמת Anti-mullerian hormone) AMH) – הורמון שמופרש על ידי הזקיקים הראשוניים בשחלה. רמתו נמוכה כשיש ירידה ברזרבה השחלתית. רמתו לא תלויה בשלב של המחזור החודשי או בשימוש בגלולות
-
Antral follicle count – בדיקת אולטראסאונד שבודקת את מספר הזקיקים הראשוניים. מספר קטן של זקיקים מעיד על ירידה ברזרבה השחלתית
אפשרויות טיפול:
לנשים הסובלות מבעיות פוריות יש שתי אופציות פעולה עיקריות ברפואה הקונבנציונלית:
א. טכנולוגיות הפריה מתקדמות
ב. טיפול כרורגי
מומלץ להחליט על סוג הטיפול עם מומחה בתחום האנדומטריוזיס. חשוב לזכור כי תהליך הכניסה להריון עלול להיות קשה מבחיוד מבחינת כאבים, כיוון שיש הכרח להפסיק את הגלולות, המשמשות עבור רבות כטיפול המונע העיקרי לאנדו'. במצב כזה פעמים רבות הסימפטומים הקשים חוזרים באופן מיידי ומוסיפים אתגר לתהליך ההפריה.
טיפולי פוריות:
הטיפול בפוריות המקובל במרפאות פוריות הוא השראת ביוץ (זריקות הורמונוליות במטרה להגדיל את מספר הביציות) בשלבים מוקדמים של אנדומטריוזיס, והפריה חוץ גופית (IVF) בשלבים מתקדמים. אין ספק שישנה עליה בשיעור ההריונות אצל חולות אנדומטריוזיס שטופלו לעומת נשים שניסו להרות ללא כל טיפול. אחד הקשיים בטיפולים הללו הינו שבחלק מהמקרים הם גורמים להחמרה ניכרת בתסמינים (בעיקר כאבים). כמו כן בדרך כלל מדובר בתהליכים ממושכים הדורשים בדיקות דם, אולטרסאונד ודיקור לשאיבת ביציות. היתרון בטיפולים אלו הוא כמובן ההימנעות מניתוח שעלול להיות כרוך בסיבוכים. הטיפול בהפריה חוץ גופית "עוקף" את הבעיה המכאנית הקשורה בהידבקויות וכמו כן בשל הביוץ ושיפור יכולת ההפריה עוקף את המכשולים שמקורם בנגעי האנדומטריוזיס.
שאלה שאינה פתורה לחלוטין היא האם אנדומטריוזיס פוגם בהצלחת טיפולי פוריות בהפריה חוץ גופית. הספרות הרפואית אינה חד משמעית לגבי התשובה, ונראה כי מס' גורמים עלולים להשפיע:
א. חומרים דלקתיים המשפיעים ישירות על איכות הביציות.
ב. ההידבקויות האגניות עלולות להקשות על שאיבת ביציות.
ג. נוכחות של אנדומטריומות (ציסטות אנדומטריוזיס המכילות דם ישן) בשחלות עלולות להפריע בהשגת מספר ביציות מספק. אנדומטריומות עלולות גם לפגוע באיכות ההורמונאלית של השחלות.
הטיפול הניתוחי:
הטיפול הניתוחי באנדומטריוזיס הינו מורכב ודורש מיומנות הקיימת רק במספר מרכזים בארץ. בניתוח מושם דגש על שימור הרחם והשחלות. במהלך הניתוח מסירים את כל נגעי האנדומטריוזיס הנמצאים באגן, מנרמלים את האנטומיה על ידי פתיחת הדבקויות. מסירים ציסטות שחלתיות ומוודאים שהחצוצרות אינן חסומות. הניתוח הנרחב נעשה בגישה זעיר פולשנית (לפרוסקופיה) המאפשרת הפחתה ברמת הכאבים, החלמה מהירה וחזרה מהירה לשגרה. מטרות הניתוח הן שיפור הסיכוי להרות, אם זה באופן ספונטני או על ידי הפריה חוץ גופית (In-vitro fertilization – IVF), שיפור הסימפטומים ובדיקה פתולוגית של ממצאים חשודים.
מצבים בהם מומלצת לפרוסקופיה כוללים:
-
נשים עם סימפטומים קשים – נשים סימפטומטיות מדווחות לעיתים על החמרה בסימפטומים לאחר הפסקת הטיפול ההורמונלי המדכא ותחת המינונים ההורמונלים הגבוהים שניתנים בטיפולי IVF
-
נשים שעברו טיפולי IVF שכשלו
-
נשים המעוניינות למצות את האפשרות להרות ספונטנית ולהמנע מטיפולי IVF – בהנחה שבדיקת הזרע תקינה
-
במקרה של ממצאים חריגים באגן כגון ציסטות בעלת מראה בלתי טיפוסי
-
נשים עם אנדומטריומה (ציסטה שחלתית) שקוטרה מעל ל-4 ס"מ
יעילות הטיפולים:
הפריה תוך רחמית נמצאה יעילה בשפור הפוריות עבור נשים הסובלות מאנדומטריוזיס קל עד בינוני. גם הפריה מחוץ לרחם (IFV) משמשת לטיפול במצבים אלה, במיוחד כשמדובר בסתימת חצוצרות, או כשקיים מצב של חוסר פוריות הגבר ו/או כאשר אפשרויות טיפוליות אחרות נכשלו. אולם, מחקר חשוב שפורסם בשנת 2002 השווה בין טיפולי IVF אצל חולות עם אנדומטריוזיס לעומת טיפולי IVF אצל מטופלות ללא אנדומטריוזיס. המחקר מצא שאנדומטריוזיס גורם לירידה בהצלחת טיפולי .IVF יתרה מכך, ככל שהאנדומטריוזיס היה חמור יותר כך הייתה גדולה השפעתו על ההפחתה בהשגת הריונות בטיפולי .IVF לדוגמא, באנדומטריוזיס חמור הייתה הפחתה של 36% בהשגת הריונות.
כמו כן, נמצא ששמוש ב-GnRh agonists (זריקות דיכוי הורמונלי) כ-3 עד 6 חודשים לפני ה-IVF בנשים הסובלות מאנדומטריוזיס, משפר את הסיכוי להרות. ניתן גם לעשות דיכוי מקדים על ידי גלולות.
באשר לטיפול הניתוחי, הוא הוכח כיעיל בשיפור הפוריות אצל נשים הסובלות מאנדומטריוזיס בשלבים שונים. בשנת 1997 הראתה קבוצת חוקרים קנדית שנשים עם אנדומטריוזיס בשלבים מוקדמים שעברו ניתוח לפרוסקופי לכריתת נגעים מטעמי פוריות הצליחו יותר בהשגת הריון – 30% לעומת 17% בלבד בקבוצת הביקורת. גם באנדומטריוזיס קשה המערב את המעיים הוכחה יעילותו של הטיפול הניתוחי. במחקר שפורסם לפני שנה על ידי קבוצת רופאים מצרפת נמצא ש-59% מהמטופלות הרו לאחר ניתוח לפרוסקופי.
פוריות וריפוי טבעי
נשים רבות מדווחות על הצלחה בטיפול בבעיות פוריות באמצעות טיפול טבעי. חלק נכנסות להיריון טבעי לאחר שטופלו בטיפולים אלטרנטיביים ו/או שינו את תזונתן, בעוד אחרות משתמשות בריפוי הטבעי כטיפול תומך בזמן טיפולי פוריות או כהכנה להם. בדומה לטיפול בסימפטומים אחרים של אנדו-תזונה, צמחי מרפא, תוספים, פעילות גופנית, שיטות הרפיה וטיפולים משלימים כמו דיקור ועיסוי בשיטת ארוויגו יכולים לסייע בצורה משמעותית לבעיות הפריון. ניתן למצוא באינטרנט מטפלים רבים בשיטות אלטרנטיביות שונות המתמחים בטיפול בפוריות-נטורופתיה, דיקור סיני, רפלקסולוגיה, ארוויגו וכד'. כדאי מאוד לשקול את האפשרות הזו, אם לפני מעבר לטיפולי פוריות ואם כדרך לתמוך בגוף במהלכם. הטיפול הטבעי נועד לטפל בבעיה מהשורש, ולהתייחס לגוף כמכלול. מתוך כך,הוא פונה גם לגורמים הנפשיים-רגשיים המשפיעים על הבעיה, מאבחן בעיות וחוסרים שלא ניתנים לאבחון בידי הרפואה הקנובנציונלית, מתייחס לקשרים לא ברורים מאליהם בין תפקודי הגוף השונים ומנסה ליצור שינוי מקיף בתחומי חיים רבים על מנת לשפר את סיכויי הפוריות. כמו כן, תופעות הלוואי שלו מועטות. גם אם אינכן מאמינות בסיכוי של טיפול טבעי לסייע לכן, הייתי ממליצה לפחות לעשות לתקופה שינוי תזונתי מקיף הכולל צמחי מרפא ותוספי תזונה, בליווי מקצועי, ולבחון את תוצאותיו לפני הפניה לטיפולי פוריות.
אפשרויות טיפולים משלימים הרלוונטיות לאנדומטריוזיס ככלל יכולות להועיל מאוד גם למטרות שיפור הפוריות. כדי לקרוא עוד על אפשרויות הריפוי הטבעי, לחצי כאן.
מהו הטיפול הנכון ביותר למטופלות?
על כך עדיין אין תשובה ברורה. בישראל שבה יש מימון לטיפולי IVF וזמינות גבוהה בשל מספר יחידות IVF גבוה במיוחד, הדילמה היא אף קשה יותר. לכל אחד מהטיפולים יש פוטנציאל לסייע אך גם סיכוי לסיבוכים וקשיים. יש לשקול כל מקרה לגופו ליידע את החולה על מגוון האפשריות העומדות בפניה ולעזור לה לבחור את הטיפול המתאים ביותר למצבה.
במחקר חשוב העוסק בדילמה הטיפולית, השתתפו 825 מטופלות שסבלו מבעיות פוריות על רקע אנדומטריוזיס. גילן הממוצע היה 35, והן התקשו להרות במשך כשלוש שנים. המחקר, שנערך במרכז פוריות גדול בספרד כלל 3 זרועות טיפול: 483 מהנשים טופלו בגישה המשולבת והופנו תחילה לניתוח להסרת נגעי האנדומטריוזיס. לאחר הניתוח הזוגות ניסו להרות כשנה באורח ספונטני. בתום השנה הופנו הנשים שלא הצליחו להרות למרכזי הפריה חוץ גופית. הקבוצה השנייה של הנשים מנתה 173 נשים שביקשו לעבור IVF ולא ניתוח. קבוצת הביקורת מנתה 169 נשים שלא טופלו כלל.
מקרב הנשים שעברו ניתוח, 54% הרו באופן טבעי, ללא כל טיפול רפואי נוסף. ובקרב מנותחות צעירות יותר, שגילן עד 35 שנים הצליחו 61% מהנשים להרות באופן ספונטני.
מבין הנשים המנותחות שלא הצליחו להרות במשך שנה והופנו להפריה חוץ גופית, הצליחו להרות עוד 56 נשים. סך הכל שיעורי ההריון שהושגו לאחר ניתוח להסרת נגעי אנדומיטריוזיס עומד על 65%.
מתוך 173 הנשים שפנו ישירות ל-IVF הרו 32% (68) נשים. רק 11% מהנשים בזרוע הביקורת שלא טופלו הצליחו להרות.
מסקנת החוקרים הייתה שלשיטה המשולבת הכוללת ניתוח תחילה, נסיון להרות ספונטנית במשך שנה ורק אז טיפולי IVF ישנה עדיפות על כל שאר השיטות.
שימור פוריות:
(תודה לליטל סימנדוייב על ריכוז המידע!)
1. איך מתחילות?
מומלץ לחולות אנדו להתחיל את הבירור כבר מגיל 25 ואילך, ידוע כי האנדו פוגע לנשים מסוימות בפוריות ועדיף לדעת מוקדם מאשר להיזכר מאוחר יותר. יש בנות עם אנדו שכבר לפני גיל 30 גילו פגיעה חמורה בפוריות, במקרה לחלוטין.
יש כמה בדיקות הנותנות אינדיקציה למצב הפוריות:
-
AMH-Anti Mullerian Hormone- בדיקת דם שבודקת את רמת ההורמון AMH בדם נמצאת במתאם חיובי עם מספר הזקיקים המתפתחים בשחלה, היא יכולה לשמש מדד חיוני למספר הזקיקים שנותרו בשחלה, בעיקר בנשים בגיל מתקדם יחסית, שכן מספר זה פוחת עם הגיל, ויחד איתו רמת AMH. (מצב ערכים בטבלה)
-
AFC- Antral Follicular Count: בדיקה זו היא בעצם בדיקת US מורחבת בה מתבצעת ספירה של הזקיקים הקטנים הבלתי בשלים בשחלות, מספר נמוך של זקיקים מעיד על רזרבה שחלתית ירודה. (מצ"ב ערכים בטבלה)
-
FSH- Follicle Stimulating hormone - בנשים תתבקש הבדיקה בבירור סטטוס רזרבת הביציות בשחלות, מחלת שחלות רב-ציסטיות, וכן מצבי ציסטות בשחלה. במצב תקין יהיו בשחלה בין 5-7 זקיקים בגדלים שונים.
רמות AMH ו-FSH בגילאים השונים:
לאחר ביצוע הבדיקות ולפי הערכים שלהם יש לפנות למומחה פוריות (עדיפות לאחד שמבין באנדו) ולראות איך מתקדמים בשם.
במצב של פגיעה בפוריות מומלץ להחל הליך של שימור פוריות. יש שתי אופציות:
-
הקפאת ביציות בשיטת וירטיפקציה- הסיכוי ללידה הוא 5%.
-
הקפאת עוברים מזרע תורם- הסיכוי ללידה הוא 30%.
ההבדל האדיר בין אחוזי ההצלחה נובע בעיקר מהסיבה שהיות ונושא הקפאת הביציות חדש גם לתחום הרפואה, אין די מקרים על מנת לבצע השוואה, ובמקרים רבים הביציות המוקפאת לא שורדות את ההפשרה.
בהגיעך לרופא הפוריות עם תוצאות הבדיקה עלייך לבקש ממנו להגיש בקשה למחוז שלך בקופת החולים לראות אם את זכאית לשימור פוריות למימון.
2. מימון:
חוזר מנכ"ל משרד הבריאות לסל הבריאות 03/2018 מדבר על שימור פיריון לחולות אנדומטריוזיס. החלק הרלוונטי מהחוזר עבורנו הוא סעיף ב'.1.ג': "נשים עם אנדומטריוזיס קשה, שהודגמה בלפרוסקופיה או אנדומטריוזיס בינונית עם אנדומטריומה אחת לפחות בקוטר מעל 4 ס"מ".
בנוסף לכך צריך להתקיים שניים מתוך שלוש בדיקות המעידות על חוסר פוריות (fsh, amh וafc)
לצערנו הרב, אנחנו נתקלים בהמון מקרים של בנות שקופות החולים מסרבות את הבקשות שלהן לשימור על סעיפים טכניים ויש להילחם מול קופות החולים על מנת לקבל את המימון.
במידה וקופת החולים אינה מאשרת את הטיפול, יש לממן את הטיפול מכיס המטופלת (סדר גודל של 10,000 ₪ לסבב בערך- הטיפול עצמו וההורמונים-משתנה ממקום למקום).
לפני שאתן ניגשות לבית מרקחת פרטי ע"מ לרכוש את התרופות בדקו אם קופת החולים שלכם נותנת סבסוד בעבור התרופות, בכללית למשל יש הנחה של 85% על תרופות פיריון ללא קשר אם אושר שימור או לא למשל.
3. בדיקות טרם תחילת התהליך:
עם פתיחת התיק במחלקת IVF תתבקשו לעשות שלל בדיקות על מנת להחל את התהליך ולפיהן יקבע הפרוטוקול טיפול.
יתכן והרופא יפנה אתכן לבדיקות גנטיות שיוכלות להסביר ירידה בפיריון בגיל מוקדם:
-
קריוטיפ לזיהוי תסמונת טרנר- . המאפיינים העיקריים של התסמונת הם קומה נמוכה, שחלות שלא נוצרו, וסימני מין נשיים שאינם מפותחים היטב.
-
איקס שביר- תסמונת גנטית הגורמת לכשל שחלתי מוקדם.
חשוב לזכור, פרוטוקול משתנה מאחת לאחת לפי המצב שלה, אם פרוקטול אחד עבד על חברתך לא אומר שעלייך יעבוד באותה צורה ולכן יש לסמוך על הרופא במתן הפרוטוקול.
לאחר שתעבירי את כל הבדיקות למחלקה יצרו עמך קשר ותיקראי לפגישה עם אחיות המחלקה, שם ינתן לך הפרוטוקול הנבחר, תקבלי מרשם עבור ההורמונים שעלייך לקנות ויוסבר לך בפירוש על ההזרקות (איך מזריקים, איפה בדיוק ומתי).
4. תהליך השימור:
לאחר ההדרכה עלייך לחכות לימים 1-3 לווסת ולבצע US למעקב זקיקים ובדיקת דם לבדיקת רמות הפרוגרסטון ואסטרדיול בדם, באותו יום תקבלי הנחיות מפורשות מהאחיות כיצד להמשיך.
ההליך הוא כזה:
-
ימים 1-3 לווסת- בדיקת דם ומעקב זקיקים.
-
מהיום ה3 הזרקת "מנופור".
-
היום ה5 להזרקת "מנופור" או מגרה שחלתי אחר- בדיקת דם ומעקב זקיקים
-
לאחר 5 ימים של הזרקת מגרה שחלתי- התחלת הזרקה "צטרוטייד"- כל יומיים מעקב זקיקים ובדיקת דם עד שהזקיקים יגיעו לגודל ראוי לשאיבה.
לאחר שהזקיקים יגיעו לגודל הראוי לשאיבה תקבלי הודעה של יומיים מראש מהאחיות על מועד השאיבה. באותו יום יהיה עלייך להזריק 2 מזרקים של דקפפטיל- ביום למחרת שהוא היום שלפני השאיבה לא מזריקים כלום- יש להיות בצום מ00:00.
שימי לב, זמן הזרקת הדקפפטיל חשוב ומתוזמן לפי מועד השאיבה, יש להזריק את הזריקה בדיוק בזמן שהנוחת על ידי האחיות, לעיתים זה קורה בשעות הלילה.
ביום השאיבה יש להגיע בצום לביה"ח, השאיבה עצמה מתבצעת בחדר ניתוח בהרדמה מלאה של חצי שעה בערך. ביום שלמחרת או אפילו באותו יום תקבלי טלפון מהמחלקה ויעדכנו אותך כמה ביציות נשאבו וכמה מתוכן היו בשלות להקפאה.
לאחר השאיבה יש תחושה של אי נוחות בטנית בעיקר ויש לשים לב שלא מתפתח גירוי שחלתי. יש לשתות המון מים ולהישאר במנוחה 2-3 ימים.
5. סיכון אפשרי-גירוי יתר שחלתי
המאפיין העיקרי של גירוי יתר שחלתי הוא עלייה בחדירוּת כלי הדם וכתוצאה מכך דליפת נוזלים מתוך כלי הדם והצטברותם בחללים אחרים (בצקות, ספיחת נוזלים בחלל הצפק). כתוצאה מתהליך זה יש ירידה בנפח הדם, עלייה בצמיגות הדם, עלייה בקרישיות הדם, ועלולה אפילו להתפתח הפרעה בתפקוד הכליה ובמאזן המלחים בגוף.
ישנן דרגות שונות של תסמינים:
-
דרגה קלה- תפיחות וכאבי בטן, הקאה ושלשול, וכן הגדלה של השחלות.
-
דרגה בינונית- יתווספו מיימת (נוזל בחלל הבטן), ושחלות גדולות יותר.
-
דרגה קשה- מיימת, נוזל בבית החזה, צמיגיות יתר של הדם, מיעוט במתן שתן והפרעה בתפקודי כבד וכליות.
אתגרי האימהות:
(תודה לאביבית זהבי בינשטוק על ריכוז המידע!)
תמיכה פיסית ורגשית אחרי לידה חשובה לכל הנשים, ובפרט לנשים המתמודדות עם אנדו'. חולות אנדו' פעמים רבות עוברות תהליכי פוריות ארוכים והריון קשה, ומחכות להגיע לרגע אחרי הלידה, בו הקושי ייגמר ותתחיל התקופה לה חיכו – להיות אמא.
כל אמא חווה פערים בין המציאות לבין איך שהיא הייתה רוצה שתהיה, אך נשים המתמודדות עם אנדו, יכולות לחוות אתגר רגשי מכופל מכיוון שהן מגיעות להורות לאחר מסע רגשי מאתגר וארוך, וגם בגלל שנבנו בהן ציפיות להורות לאורך שנות ההמתנה להיות אמא.
בנוסף לכך, נשים המתמודדות עם אנדו' ממשיכות לסבול מכאבים ואתגרים פיסיים ורגשיים בשל המחלה, ולהיות אמא אחרי לידה וגם להתמודד עם בדיקות, רופאים וצורך לנוח, זה אתגר כפול ומכופל.
לכן, ההמלצה היא – אל תישארי עם זה לבד. כל אישה אחרי לידה זקוקה למנוחה, אוכל מבושל, עזרה בטיפול בתינוק, חברת נשים ולדבר על מה שהיא עוברת, ונשים המתמודדות עם אנדו' זקוקות לכך במיוחד לשם כך, יצרנו עבורך מאגר מידע בו תוכלי להיעזר.
פרוייקטים לסיוע לאימהות טריות:
1. סירי לידה
פרוייקט קהילתי ושכונתי לתמיכה בנשים אחרי לידה - דרך בישול אוכל טרי, תמיכה חברתית ושכנות טובה בין נשים בקהילה. אחראית הפרויקט בכל הארץ, היא דנה ליברמן.
"אם לאם" הנו פרויקט מבוסס מתנדבות, המיועד לסייע לאמהות להתמודד עם אתגרי ההורות בשנה הראשונה לחיי התינוק. התוכנית מבוססת ביקורי בית- המיועדים ליצירת קשרים איכותיים בין מתנדבות לאמהות לתינוקות צעירים, ומעניקים לאמא זמן איכות המוקדש לה בלבד- זמן לחשוב, לבחון אופציות ופתרונות לבעיות, ולדבר על האתגרים של הורות. המתנדבות משמשות מודל, מקשיבות, מייעצות ומהוות מקור של תמיכה אמינה.
יוזמה של תמר קלר המרכזת שלל מקורות מידע ומענים ייעודיים לנשים לאחר לידה, ובפרט נשים המתמודדות עם דיכאון שאחרי לידה או בזמן ההיריון.
4 קבוצת הפייסבוק אנדומטריוזיס ופוריות, היריון, ואימהות טרייה
5. אשה יוצרת אמא-יומן הריון מאת הילה שרעף גלזר
ספר מסע אל הנשיות, האימהות, ההריון והלידה. הספר מלווה את תהליך ההריון מראשיתו עד הלידה דרך שלבים ורבדים שונים – מהאישי אל החברתי, מהכללי אל הפרטי, מהחייב והמגביל אל המשחרר והיוצר. הספר משלב קטעי יומן והתבוננות לצד שאלות, כיווני מחשבה והנחיות לעבודה עצמית. ההריון והלידה משווים בו לתהליכי יצירה, ולכן הוא משמש כמדריך הן לאימהות והן לנשים יוצרות.
6. מטפלות רגשיות מומלצות לליווי נשים בהיריון ולאחר לידה
*לימור לוי אוסמי- מלווה רגשית נשים אחרי לידה ובהורת, והקימה אתר מדהים בשם 'נשים מדברות אמהות', בו יש שיתופים אישיים ומקצועיים של נשים בנושא ההורות. לימור מנוסה בהקשבה לנשים אחרי לידה, עובדת בעיקר על פי עקרונות ההתמקדות (focusing), תרפיית קבלה ומחויבות (act) ותקשורת בשדה הלידה (B.O.T), המעניקים את האפשרות להיות בקשר עם תחושות ואתרים אחרי לידה מתוך סקרנות, עניין, פתיחות וחמלה. לימור לוי אוסמי עובדת בכרכור ובשיחות וידאו, הטלפון – 052-2835020
*קרן פתאל ינאי- פסיכותרפיסטית גופנית ופוטותראפיסטית , ליווי נשים בתהליכי פוריות הריון ולידה. 050-2313660
*לי-את דנקר- מאמנת ומעצבת דפוסי חשיבה יצירתיים ופורצי דרך. 0544358002
*אפרת דבוש- פסיכותרפיה גופנית התייחסותית, פסיכולוגיה רגישת מגדר ופסיכולוגיה של האישה, טיפול ממוקד גוף בטראומה ותרפיה מובססת מיינדפולנס, ומעולם הטיפול הגופני והאנרגטי הכולל: טיפול בזן שיאצו, טיפולי בטן, תזונה סינית וצמחי מרפא.
052-471-1149
*חני סער- פסיכותרפיסטית גופנית ומאמנת אישית, מלווה רגשית לנשים שהן אמהות. 054-4958417
*תמר קלר שקד- מייסדת תוכנית ברכת אביה, עוסקת בהעלאת המודעות ,תמיכה והכוונה בזמן מעברים רגשיים בהריון ואחרי לידה מעל -10 שנים. B.A בחינוך חברתי קהילתי והנחיית קבוצות, הכשרה בהתערבות מכוונת בגישת DCI מטעם ביה”ס לשיקום בבריאות הנפש בקרית אונו. 050-878-3200
*אורה ברקן- פסיכולוגית קלינית, מומחית בפסיכולוגיה של האישה ובטיפול הורה ותינוק. 0544391982
*דנה רביב ליברמן - מטפלת בנשים שמתמודדות עם חרדות סביב הריון, לידה ואימהות. 054-459-3382