top of page

אנדומטריוזיס-שאלות נפוצות 

 

נשים רבות חשות בלבול עצום במהלך התהליך המפרך לעיתים לקבלת אבחון.  לעיתים הן סובלות מסימפטומים שונים ומשונים, אך אינן יודעות האם לשייך את זה לאנדומטריוזיס... הסיבות לכך הן מגוונות: הסימפטומים שלהם לא 'קלאסיים' ותואמים את המידע שמופיע באינטרנט, רופא כזה או אחר פסל את השערותיהן על הסף, בדיקת דימות כמו אולטרסאונד או MRI  הראתה שהאגן נקי, או שהן מעולם לא שמעו על המחלה קודם. גם אחרי האבחון לעיתים הבלבול הוא רב-האם נכון ללכת על ניתוח או גלולות? האם אפשרי בכלל לטפל בעצמי רק טבעי? יש סוג תזונה שיכול לעזור? הפוריות שלי תיפגע?

לסבול מסימפטומים חוזרים ונשנים בלי סיבה ידועה או להיות מאובחנת עם מחלה כרונית-שניהם מצבים מלחיצים, מעוררי חרדה ומבלבלים. זה נורא הגיוני וטבעי להיות מוצפת רגשות, שאלות ופחדים בהתמודדות עם אבחנה של מחלה כרונית.
 

מתוך כך, אנסה לעשות כאן סדר לכל אלו אשר תוהות האם בכלל כדאי לפנות למומחה בכדי לנסות לאבחן, ולכל אלו שאובחנו לא מזמן ולא מוצאות את הידיים והרגליים בין כל המידע. כל המידע מפורט יותר לעומק בהמשך האתר. המטרה כאן היא לתת "מפה", משהו ראשוני שיכול להכווין אותך למקום אליו את רוצה להגיע ולהפחית מעט את מפלס החרדה.

מה זה אנדומטריוזיס בכלל?!
ואיך לא שמעתי על זה?...

 

אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית כרונית שפוגעת באחת מעשר (!) נשים ונערות, ומאובחנת באיחור ממוצע של כ-11 שנים.
המחלה מתחילה לרוב כבר בגיל הנעורים, לעיתים כבר מהוסת הראשונה. היא מתאפיינת בגילאים אלו בכאבי מחזור משתקים, וכן התעלפויות, הקאות ובחילות בזמן הוסת.
לרוב האבחון נעשה בממוצע רק בגיל 27, והמחלה היא פרוגרסיבית. מתוך כך, עד שסוף-סוף מאבחנים, לרוב התסמינים כבר חמורים יותר מ"רק" כאבי מחזור משתקים ועלולים לכלול כאבי אגן כרוניים לאורך כל החודש, כאבים קשים במהלך הביוץ, כאבי גב תחתון, בעיות עיכול, כאבים ביחסי מין, בעיות בדרכי השתן, קשיי פוריות (50% ממטופלות הפוריות סובלות מאנדו) וכד'. הכל תלוי במיקום המחלה.
*רגע של מדע*-המחלה נוצרת כאשר תאים של רירית הרחם (שאמורים לגדול בתוך הרחם ולצאת כוסת) גדלים מסיבה שעדיין אינה ידועה בחלל האגן ויוצרים דלקות, נגעים, ציסטות ועוד שלל קרחנות. כל אלה יכולים לעלות לאישה בהרבה יותר מאיכות החיים שלה ובאובדן ימי עבודה; המחלה עלולה לעלות באובדן איברים פנימיים ואף אובדן בלתי הפיך של הפוריות.
ואיך לא שמעת עליה? רופאי/ות נשים מן השורה לא יודעים לאבחן היטב את המחלה, רופאי/ות משפחה בקושי מכירים אותה, נשים כאובות עם אנדו' מקבלות לאורך שנים תגובות כ"זה בראש שלך", "קחי משככים", "את מדמיינת" ו"זה נפשי" והאינטימיות של התסמינים גורמת להרבה נשים להתבייש לבדוק, לשאול ולחפש מזור.
לכן יצירת מודעות למחלה היא דבר חיוני, ואבחון מוקדם יציל איכות חיים, פוריות, איברים פנימיים ושנים של סבל נפשי ופיזי בל יתואר.

האם הסימפטומים שלי קשורים לאנדומטריוזיס?
אבל הרופא אמר לי שלא! אבל האולטסראונד לא מצא כלום! אבל לא כואב לי בכלל במחזור...


​אנדומטריוזיס היא מחלה טריקית וערמומית למדי, היכולה להיראות שונה בתכלית בין חולה לחולה. זה הדבר הראשון שצריך לדעת עליה כשניגשים לנסות להבין האם יש או אין.

אחד המיתוסים הנפוצים (ויש עוד הרבה), הוא שהסימפטום המרכזי והחשוב ביותר הוא כאבי וסת קשים, ואם אין כאלו-אין אנדומטריוזיס. אבל לנשים עם אנדו יש כלכך הרבה סוגים של סימפטומים, וחלק מהן לא חוות אף סימפטום כלל. הסימפטומים יכולים לבוא בהרכבים שונים ומגוונים, והם יכולים לא לבוא כלל.
תתחילי בלקרוא את רשימת הסימפטומים האפשרית. אם כמה מהם תקפים אלייך, שווה להמשיך בתהליך האבחון:

חשוב לדעת הוא שרופאים רבים מדי, אפילו רופאי נשים, לא מבינים באנדומטריוזיס ומחזיקים בידע מיושן ובלתי רלוונטי. רופא אמר לך שאין? זה לא אומר כלום. רק רופא מומחה יכול לאבחן באופן מהימן אנדומטריוזיס, וגם להם לעיתים לא פשוט... הרופא מתעקש שאין לך, כי לא רואים כלום באולטרסאונד או MRI? אל תסתפקי בכך. נגעי אנדומטריוזיס שטחיים פעמים לא נראים בבדיקות שכאלה (וזה שהם שטחיים בהחלט לא אומר שהם לא גורמים לשלל סימפטומים קשים).

 

נראה לי שאולי יש לי אנדומטריוזיס. איך אני בודקת את זה?

רק רופא מומחה לאנדומטריוזיס יכול לאבחן בצורה מהימנה יחסית האם יש לך אנדומטריוזיס. למחלה יש צורות שונות של ביטוי, סימפטומים שונים ומגוונים ונטייה להיות חמקמקה ולא תמיד ברורה בבדיקות הדמייה כאלה ואחרות.
לכן, חשוב להתחיל אצ לרופא מומחה לאנדומטריוזיס, כפי שמפורט כאן. רופא שכזה ייקח את ההיסטוריה הרפואית שלך, ישאל לסימפטומים שאת סובלת מהם, יערוך לך בדיקה וגינלית ידנית וכן אולטרסאונד וגינלי. לרוב, גם אם לא נמצאו נגעי אנדומטריוזיס באולסטראונד בבדיקה זו, רופא מיומן מספיק יוכל לזהות האם מדובר באנדומטריוזיס ולהמליץ לך על טיפול (חשוב לדעת שכל הרופאים האלו הם מנתחים, לכן ניתוח הוא אופציה שעולה, לעיתים מהר מדי. חשוב לפעול מתוך שיקול דעת, בלי לחץ ולעיתים כדאי גם לקחת חוות דעת שניה לפני שרצים לניתוח)
במקרים מסוימים, המומחה ישלח אותך לבדיקת אולטסראונד תלת-מימד, הנערכת בידי מומחה עם מכשור מתקדם. יש מס' רופאים ורופאות בארץ אשר מתמחים בבדיקות מסוג זה, ולעיתים הן היחידות שמצליחות לראות אנדומטריוזיס בבדיקת הדמיה כלשהי. הבדיקות לא תמיד מזהות אנדומטריוזיס, בעיקר שטחי, אך הן נותנות תמונת מצב שאולטסראונד רגיל לרוב לא יצליח. אם זאת גם כאן חשוב לזכור - בדיקת דימות תקינה אינה הוכחה לכך שאין אנדומטריוזיס. 

במקרים מסויימים, גם בדיקת MRI תוכל לסייע - בעיקר במקרה של חשד לאנדומטריוזיס עמוק. במקרה הצורך, הרופא המומחה יפנה אותך.
 

זה באמת אנדומטריוזיס!
אבל הרופא לא הסביר לי מספיק. מה האפשרויות העומדות בפניי? האם זה פוגע בפוריות?


אפשרויות הטיפול באנדו מתחלקות לטיפול תרופתי, טיפול ניתוחי וטיפול טבעי.
בטיפול התרופתי, מלבד משככי כאב עיקר ההתמקדות הוא בטיפול הורמונלי, בגלולות מחוברת ברצף או מס' תכשירים אחרים אשר עובדים על רמות ההורמונים בגוף וכך יכול להביא ל"הירדמות" המחלה. מפורט יותר בנושא כאן.
טיפול ניתוחי הוא הדרך היחידה הודאית לאבחן אנדומטריוזיס שטחי, ויכול לספק הקלה רבה בתסמינים ולשפר את הפוריות. אם יש גם אדנומיוזיס, יש פחות סיכוי לניתוח לעזור. חשוב לדעת כי גם לאחר ניתוח התסמינים עלולים להימשך או לחזור, ולכן חשוב להקטין את הסיכוי לכך באמצעות עריכת הניתוח אצל מומחה לאנדומטריוזיס וניתוחים לפרוסקופיים בלבד.
באשר לטיפול טבעי-אם כאפשרות טיפולית בפני עצמה (לא מומלץ בידי רופאים, אבל יש נשים רבות שהצליחו בכך) ואם כטיפול תומך לטיפול התרופתי-יש הרבה שניתן לעשות. שינוי שיכול להיות אפקטיבי מאוד הוא שינוי תזונתי, אשר אפשר לחזק באמצעות שימוש בצמחי מרפא ותוספי תזונה. מלבד זאת אפשר להיעזר בפעילות גופנית, טיפולים משלימים, מדיטציות, דימיון מודרך וכד'.

באשר לסיכויים להיכנס להיריון, אכן, אנדו יכול להשפיע מאוד על הפוריות. זה לא אומר שגורלנו נחרץ, אלא שלעיתים יש קצת יותר נסיונות מנשים אחרות בתהליך זה. נשים רבות נעזרות בטיפולי פוריות מסוגים שונים, אך חלק לא מבוטל מצליח להיכנס להיריון טבעי, פעמים רבות כתוצאה מניתוח מוצלח.
לבנות רווקות אשר מודאגות מעתיד הפוריות שלהן-ניתן לעשות בדיקת רזרבה שחלתית וכך לבחון את מצב הביציות שבשחלה. עושים זאת באמצעות בדיקת דם לבדיקת רמת הורמון הAMH, וכן בדיקות FSH ו-AFC.
אם נראה שהמצב לא מעודד וכניסה להיריון אינה באופק ובתכנון, אפשר בהחלט לשקול הקפאת ביציות. כאן מפורט יותר בנושא.

 

אמרו לי שיש לי גם אדנומיוזיס...
מה זה בכלל? זה כמו אנדומטריוזיס?

 

אדנומיוזיס דומה לאנדומטריוזיס-גם כאן מדובר בתאי רירית הרחם שנמצאים לא במקומם. אבל במצב זה, תאי רירית הרחם נמצאים בתוך שריר הרחם ולא על איברי האגן. מה זה אומר? זה אומר שלא ניתן לטפל בזה ניתוחית ברוב הפעמים, אלא אם כן מדובר במוקד ספציפי (פוקאלי)של אדנומיוזיס. אין מדובר במצב נדיר ולנשים רבות יש גם וגם. טיפול תרופתי וטבעי לאנדומטריוזיס יכול לסייע באותה מידה לאדנומיוזיס, וגם כאן אפשר למצוא דרך לחיות חיים שגרתיים ומספקים. תוכלי ללמוד על זה יותר כאן.

האם אצליח לחיות חיים נורמליים?

לא בטוח שניתן לקרוא לכך "חיים נורמליים" (וגם-מה זה חיים נורמליים בעצם?) אבל ניתן בהחלט ליצור חיים מספקים, מלאים ובריאים גם עם אנדומטריוזיס. אמנם, זה תהליך קשה לעיתים ולא תמיד קל למצוא את הפיתרון הנכון. לעיתים זה לוקח זמן רב. אבל במידה מסוימת, התמודדות עם מחלה כרונית היא ברכה שמלמדת אותך המון על חוזק, על הכרת הטוב, על חיבור לגוף, על אורח חיים נכון ועל מה עושה לך טוב. הכי חשוב זה להתמודד עם המצב באמצעות אקטיביות, אופטימיות וקבלה. מצד אחד-לא להיאבק במציאות, להתמרמר, להילחם בשיניים, להתעלם. כל דחייה כזו של המציאות מוסיפה סבל. ומצד שני-לא לקבל את המחלה כגזירת גורל שאחריה אין כלום. יש מגוון של טיפולים ואפשרויות, יש ימים טובים ופחות, בסופו של דבר הבחירה היא שלנו בלבד. כיצד להתבונן על הדברים, האם להשתמש במחלה כמנוף לצמיחה, כיצד להקשיב לגוף ולתת לו את מה שהוא מבקש, אך מבלי לעצור את החיים. זוהי למידה לא פשוטה, תהליכית, שלוקחת זמן. כדאי מאוד להיתמך ככל האפשר במשפחה וחברים, ואם אפשר, גם בטיפול רגשי מסוג כלשהו, שמסייע מאוד בלתת כלים להתמודדות ובנתינת מקום לפורקן מתח, חששות, תסכול וכל שאר הרגשות הטבעיים שעולים מול מצב כזה.

 

 יש איפה לדבר על זה עם עוד נשים?
 

בוודאי! יש קבוצות תמיכה רבות לחולות אנדומטריוזיס בפייסבוק (ביניהן הקבוצה שאני מנהלת-"אחיות אנדומטריוזיס בישראל") וכן את  פורום אנדומטריוזיס בתפוז, למי שאין לה פייסבוק או מעוניינת להישאר אנונימית. בנוסף, ישנה עמותה שניתן לפנות אליה בפייסבוק עם כל שאלה או בקשה, קהילת אנדו ישראל (ע"ר).(גילוי נאות - אני מייסדת ומנכ"לית שותפה של העמותה).
בנוסף, לעיתים מרכזי האנדו המפוזרים בארץ יוזמים קבוצות תמיכה, ימי עיון וכד'. שווה להתעניין ולבדוק במרכז הקרוב לאיזור מגורייך, ופעמים רבות תוכלי למצוא פירוט של קבוצות תמיכה ואירועים רלוונטיים גם כאן וכאן

 

מכירים בזה בביטוח לאומי?

בגדול-כן. בקטן-זה תהליך מורכב, ותלוי בהרבה פרמטרים. תוכלי לקרוא עליו ועל עוד התמודדויות בירוקרטיות כאן. המידע העדכני ביותר מופיע באתר עמותת אנדו ישראל. 

 

אפשר לקבל קנאביס רפואי?

עוד נושא מורכב. אפשר, אך זה תהליך לא תמיד קל ולא תמיד פשוט. תוכלי לקרוא על כך עוד כאן. המידע העדכני ביותר מופיע באתר עמותת אנדו ישראל.

כדאי לעשות ביטוח פרטי?
 

מומלץ מ-א-ו-ד לעשות ביטוח פרטי מקיף עוד לפני תחילת האבחון, כיוון שאחרי שתהיי כבר מאובחנת יחריגו לך את המחלה בפוליסה ולא יכסו הוצאות הקשורות אליה. החשיבות של ביטוח בריאות פרטי בהתמודדות עם מחלה כרונית היא עצומה. ניתן למצוא לייב צ'אט בנושא בדף הפייסבוק של אנדומטריוזיס ישראל. 

אנדומטריוזיס-שאלות נפוצות 

bottom of page